Мeгаборд или Билборд

Целта на външната реклама е да достигне не само до хората които са в движение, но до всички останали. Тя предоставя рекламното послание на потребителите, и без да взема в предвид това, къде, кога и как ще го видят, то ще бъде видяно!. Външната реклама е част от градската среда и колкото по-наститено е рекламното послание, колкото по-запомняща се е визията, по-голям е и ефектът върху аудиторията. Силата й е да информира, убеждава и впечатлява. Разбира се размерът също има значение – размерът на външно-рекламното съоръжение и размерът на кампанията.

„Големият брат на билборда“ – мегаборда, разчита на внушителния си размер: Издига се над всички останали формати и по този начин посланието на външно рекламната кампания се забелязва и откроява на фона на градската среда.

Но какви са основните разлики между мегаборд и билборд? В кои случаи е подходяща реклама върху мегаборд?

РАЗМЕР И КОНСТРУКЦИИ:

Стандартният формат във външната реклама е билборд тип „пиза“ с размер 4х3, като в последните години сред този размер рекламни носители се наложиха и скрол-системите – „скролери“. Като конструкции могат да бъдат едностранни или двустранни.

Мегабордовете са значително по-внушителни по своя размер съоръжения. Височината им достига от 8 до 11 м., а размерът на рекламния постер от 8 х 3 м. до 12 х 6 м. Като конструкции могат да бъдат двустранни или тристранни.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И ОБХВАТ:

Рекламата върху билбордове обхваща пътникопотока в централните градски части, натоварените кръстовища и основните пътни артерии. Това е най-разпространеният рекламен формат.

Мегабордовете се разполагат на скоростни отсечки, извънградски пътища и магистрали, монтират се на по-големи градски улици и булеварди, тъй като рекламното послание може да бъде прочетено от голямо разстояние. Това е най-разпространеният рекламен формат по РПМ (Републиканска пътна мрежа), като внася допълнителен колорит с цветните си реклами в монотонния пейзаж по автомагистралите и първокласните пътища. Все по-често разпространен е и в градска среда по основните градски артерии, входове-изходи от града.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ И ЕФЕКТИВНОСТ:

В градска среда големите рекламни съоръжения се открояват, рекламното послание е видимо отдалеч дори и при по-голяма скорост, а размерът е създаден за да впечатлява. По автомагистралите и РПМ това е доказано ефективен рекламен формат. Предпочитан формат за имиджови кампании.

Билбордовете и скролерите обаче предоставят на клиента по-голямо покритие, по-широко разпространие, по-прецизно таргетиране, а по-ниските разходи за наем, печат и обслужване позволяват масово насищане, честа ротация на адресите в рамките на една кампания и присъствие в централните градски части.

БИЛБОРД:

 • Размер 4х3 м. – билборд и скролер
 • Конструкция: едностранен и двустранен
 • Най-разпространеният формат за всяко ефективно медия планиране
 • Предпочитан рекламен носител за различни продукти и услуги на малки и големи клиенти
 • По-ниски разходи за наем, печат и обслужване
 • Широко покритие в цялата градска среда, вкл. централните градски части, но съоръжения са поставени и по Републиканската пътна мрежа

Billboard-Sofia

МЕГАБОРД

 • Размер 8х3, 8х4, 8х5, 12х4, 12х5, 12х6 /височината му достига от 8 до 11 метра/
 • Конструкция: двустранен и тристранен
 • Имиджово присъствие
 • Предпочитан формат за реклама на компании за: автомобили, алкохол и цигари, напитки, застрахователни дружества, вериги ресторанти, търговски центрове и модни брандове, мащабни събития
 • Подходящ за по-продължителна кампания с оглед ефективността на рекламата и разходите за печат и обслужване
 • Покритие, основно по пътната мрежа в страната, но мегаборд присъства и в градска среда
Мегаборд в София
Снимка от кампанията на минерална вода Банкя, на Мегаборд

Ние сме насреща да помогнем да определите най-подходящата стратегия за рекламна кампания, за нуждите на Вашия бизнес. Може да изберете – билборд и/или мегаборд

ВЪНШНАТА РЕКЛАМА ВНУШАВА ДОВЕРИЕ И УТВЪРЖДАВА РАЗПОЗНАВАЕМОСТ НА МАРКАТА.

Абонирайте се за нашият бюлетин.
Ще получавате актуална информация всеки месец.