Страницата се зарежда, моля изчакайте!

Impres

Билборди, Биоборди или Билбордове

Как ви звучи понятието „рекламно-информационен елемент“?

Малко дълго? Така в официалните нормативни и административни документи сложно е наречен билбордът – най-разпространеното рекламно съоръжение в градската среда.

В глобалния ни свят използването на чужди думи е тенденция, която не може да се игнорира. Те идват в езика ни заедно с новите достижения на техниката, налагат се от въвеждането на нови термини. Употребата им допринася за усещането на интелектуално превъзходство или са просто мода, а понякога дразнят.

Въвеждането на „чуждици“ обаче е оправдано и обогатява езика ни, когато се налага диференциация, въвежда се ново понятие или когато съществуващата в книжовния език дума е прекалено дълга. Такъв е случаят и с термина – рекламно-информационен елемент – РИЕ, за чието толкова дълго наименование просто се налага съкращение.

Употребата на понятието „билборд“ в множествено число обаче създава трудности в правописа, и в правоговора и често се бърка не само от хората, които искат да рекламират, а дори и от тези, които се занимават с външна реклама.

 

БилбордИ, БиОбордИ,  БиОбордОВЕ или БилбордОВЕ – има ли разлика в понятията, кое е правилно и как се пише?

 

БИОБОРДОВЕ – интересното е, че такова понятие всъщност има и то не е само грешка на клавиатурата. БиОборд представлява рекламна инсталация с естествени растения и се нарича още в зависимост от реализацията – зелена стена, зелени графити и т.н.

Външно-рекламна кампания с биобордове например направихме още през далечната 2015та година с визия на минерална вода Банкя. Марката представи иновативната си, по-лесно рециклируема бутилка – twist bottle и заложи в комуникационната си стратегия на зелена визия. Елементи от стандартния рекламен постер под формата на листа бяха изградени с естествен горски мъх и така марката избра да предаде екологичното послание на кампанията.

 

 

БИЛБОРДИ или БИЛБОРДОВЕ – това са две форми на множествено число на термина БИЛБОРД.

 

Заетите от друг език чужди думи трябва да се подчиняват на правилата на приемащия език и се адаптират към граматическите изисквания, но има и изключения. Понякога има и дублетни форми, но в случая само едната форма в множествено число е правилна, въпреки широката употреба и на двете понятия.

 

КОЯ? БИЛБОРДИ или БИЛБОРДОВЕ

 

Според правилата в българския език:

  • едносричните мъжки съществителни имена образуват множествено число с окончанието – ове: „стол-ове“; „двор-ове“, „акт-ове“. С окончание – и завършват по-скоро изключения.
  • многосричните думи като правило завършват в множествено число с окончание – и.

При многосричните думи от английски език, какъвто е случаят с БИЛБОРД, множественото число по правило би следвало да е билборди. Случаят обаче е малко по-различен.

Когато думата произхожда от английска сложна дума или словосъчетание, а втората съставка се използва самостоятелно в българския език, като: „бодигард-гард“, „билборд-борд“, множественото число се образува с окончание –ове, вероятно следвайки правилото за членуване на едносрични думи от мъжки род. И получаваме „бодигард-ове“ и „билборд-ове“.  /Източник: Лора Микова Институт за български език „Проф. Л. Андрейчин“ Българска академия на науките София, България Езикова култура https://www.balgarskiezik.eu/3-2016/LORA%20MIKOVA_bg.pdf и Сия Колковска Интернет справочник „Езикови справки“ https://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/bilbordove-ili-bilbordi//, проф. Владко Мурдаров: https://www.24chasa.bg/novini/article/5853931 /

Тази особеност в образуването на множественото число се потвърждава и от официалния Правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 174, където четем, че:

БИЛБОРД е съществително име, мъжки род, ед.ч., основна форма – билборд

билборд                     основна форма

билборд                      ед.ч.

билборда                    ед.ч., непълен член

билбордът                  ед.ч., пълен член

билбордове               мн.ч.

билбордовете           мн.ч., членувано

билборда                    бройна форма

[няма форма]            звателна форма

 

Така „билбордове“ се налага като единствената правилна форма за множествено число на рекламното съоръжение „билборд“. Тя е установена и в речевата практика като по-широко използвана.

 

Но също така знайте, че е без значение дали търсите БИЛБОРДИ, БИОБОРДИ или БИЛБОРДОВЕ, ние ги имаме, можем да Ви ги предоставим и винаги сме насреща :).

 


Абонирайте се за нашият бюлетин.
Ще получавате актуална информация всеки месец.

Вашият коментар

error: Съдържанието е защитено!!

С отговорност подкрепихме стартиралата кампания на WWF за опазване на един от най-древните видове риба – есетрите…

В началото на лятото екипа ни разработи специална оферта с достъпни, гъвкави цени и условия за Българските общини с туристически обекти…

Откликнахме на молбата на учениците за популяризиране на това уникално българско училище в с. Черни Осъм, Троянско.

Избрахме да подкрепим българските творци Дичо & Теди Кацарова.

„WIND2WIN“ кампания за опазване на българската природа.

MЕЖДУНАРОДEН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ВИТОША – 2018“ организиран от р-н „Витоша“ към Столична община.

Подкрепихме като медиен партньор българския филм „Воевода“. Филмът е вдъхновен от едноименния разказ на Николай Хайтов.“

ИНЦИАТИВA на Столична Община.
Инициативата се прави за трета поредна година.

ИНЦИАТИВА на Дирекция „ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ КЪМ МВР“

Национална инициатива в подкрепа на абитуриенти без родители. Благородна кауза, осигуряваща стипендии за зрелостници без родители.